joi, 30 septembrie 2010

 Judy a fost sotul in padure si a cules hiribe si galbiori,miroseau asa de frumos ,ca mi-o fost ciuda ca nu m-am dus si eu,din pacate eram la servici,altfel nu scapa de mine,ador sa ma plimb prin padure,printre copaci,sa auzi frunzele cum fosnesc sub piciorul tau,e o minunatie,sa privesti trunchiurile rasucite ale copacilor ce sfideaza parca lumina,razele soarelui ce se propaga printre crengute si mirosul,da mirosul... inmiresmat al padurii,mi se pare mirifica,nu cred ca pot explica in cuvinte
Si daca tot le am ,voi profita si am sa-ti scriu reteta topalutii de hiribe.

INGREDIENTE:2lg.ulei de masline pt.prajit,un bol de hiribe(500gr.),1ceapa mare,piper,boia,vegeta,3lg.de faina,150ml.lapte,sare dupa gust,500ml.de apa

Se pun hiribele la prajit in ulei ,se lasa cam 5 min.,fara a uita sa invartim in ele,se adauga ceapa taiata marunt,se caleste si aceasta 5min,apoi punem codimentele si apa,le lasam sa fiarba 25min,acoperite.Separat se pune intr-un bol faina si laptele,se amesteca bine si se adauga peste hiribe,invartind repede sa nu se prinda de cratita,daca e nevoie se mai adauga apa sa iasa o topaluta mai subtire(daca se raceste ea se mai ingroasa ),se mai lasa cateva clocote apoi se ia de pe foc ,va garantez ca e cea mai gustoasa topaluta pe care ati mancat-o vreodata.am sa postez si poze maine
                                                                               
                                                                        
                                                                       
IMI PARE ASA DE RAU FETELOR  CA V-AM  FACUT POFTA SI CA V-AM RASCOLIT DORUL DE TARA M-AI BINE NU LE POSTAM, MII DE  SCUZE,AM VRUT SA VA FAC O BUCURIE SI CAND COLO NU MI-A IESIT,AM SA MA REVANSEZ CUMVA,PROMIT

miercuri, 29 septembrie 2010

premii

Am primit doua premii foarte frumose de la Surac,ii multumesc si sunt impresionata pentru ca l-a facut cu manutele lui trebuie sa recunoastem ca se descurca mai bine ca noi blogheritele de sex feminin,la aranjarea platourilor si la sculpturi si   doresc tot binele din lume,sa ne mai impresioneze in continuare

luni, 27 septembrie 2010

Prajitura "Alba ca zapada"


INGREDIENTE:

FOI:10lg.de ulei,10lg.de apa,2lg-te de bicarbonat de amoniu stinse cu 1lg.de otet,10lg..de zahar,faina cata cere  

CREMA:2pachete de unt(margarina),1budinca si jumatate de frisca,750ml.lapte,200gr.de zahar,5 lg.de cocos,1 esenta de vanilie

Se pun intr-un castron uleiul,apa,zaharul si se bat putin pt.a se topi zaharul apoi se pune faina cata cere ca sa iasa un aluat elastic bun de modelat.Din acest aluat se fac 4 foi pe fundul tavii(25/30)unsa cu putin unt sau ulei.

La crema se pune 500ml. lapte la fiert,separat se amesteca budinca cu zaharul,cocosul si cu restul de lapte si se toarna peste laptele fiert, incet sa nu se faca cocoloase,se lasa sa fiarba 2 clocote,apoi,se da la rece.Untul se mixeaza bine si cand e rece budinca se pune peste unt tot cate o lg din ea.si se mixeaza,apoi se adauga esenta.Cu  aceasta crema se umple foile si deasupra peste ultima foaie se pune inca un strat de crema si se pudreaza 5lg.de cocos

vineri, 24 septembrie 2010

Prajitura Tosca 2

INGREDIENTE:vezi la prajitura Tosca,de pe blogul meu,difera doar faptul ca nu am pus frisca peste crema si glazura am facut-o din ciocolata topita ,neagra si alba,tot fara frisca ,intamplarea a facut sa nu am frisca in frigider,de obicei mie nu-mi lipseste,o am la indemana,prajitura asta e apreciata la orice ocazie,cred asta pt,ca toata lumea imi cere reteta.Crema de oua este tare pufoasa o ador.Am taiat prajitura cu un cutit incalzit la foc,nu va fie lene cu putina rabdare se taie forte binePersoanele care detesta macul si cocosul,e normal sa nu o placa,nu?,in rest ceilalti o adora. N-am taiat fructele din imagine,pt.ca am vrut sa ma laud cu ele ca sunt din gradina noastra si sunt cele mai gustoase,ce modesta sunt ,nu-i asa?Apropo biscuitii sau sifonat putin pe drum,de la magazin pana acasa fetita a facut jonglerii cu ei si pe cand i-am desfacut toti erau crapati in doua,ce sa faci asa-s tinerii

miercuri, 22 septembrie 2010

Dobos de ziua unei prietene

INGREDIENTE: aceleasi ca la Dobosul dinainte doar ca deasupra am ornat cu ciocolata alba si neagra topita in frisca si un trandafiras de ciocolata ,iar pe margini am decorat cu alune,maruntite 

Acest tort l-am facut pentru o prietena,caruia- i doresc tot binele din lume.Initial am vrut sa-l decorez pe margini cu fulgi de migdale dar nu am gasit ,asa ca am optat pt.alune,fiind in criza de timp pt.ca trebuia sa ma duc la o nunta Deci acesta e primul tort iar al doilea l-am facut pt.fetita mea,ca sa nu-i fie pofta.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Salata orientala

INGREDIENTE:6 cartofi,2oua,50gr.masline,1castravete,2cepe,3lg.ulei de masline,un varf de sare 

Se fierb cartofii in coaja si apoi se taie felii la fel si ceapa,castravetele, maslinele ,ouale fierte,se adauga uleiul si sarea si se amesteca totul incet sa nu se sfarme.O reteta simpla de tot o poate face oricine,e si foarte buna.Am ornat-o cu maioneza iar deasupra albus de ou,ardei rosu si ardei verde.

duminică, 19 septembrie 2010

premii

vreau sa premiez o persoana foarte talentata si anume pe Mihi,iar pt,ca i-am promis un premiu lui Surac vreau sa ma tin de cuvant

luni, 6 septembrie 2010

premii

Am primit din nou de la criticul meu culinar Pansy, doua premii,sunt onorata,pentru ca-si aduce aminte si de mine,iar fiindca vine de la ea ma bucura nespus
iar de la Petit Foury,nu mai vorbesc ,inseamna ca m-am ridicat la inaltime,hihihi,de multe ori as vrea sa premiez si eu dar imi place sa gasesc pe net eu insumi premii interesante si hazlii,iar daca nu am timp sa caut,nu mai premiez pe nimeni,desi sunt o gramada care merita din plin laude si plecaciuni,din partea mea pt.arta pe care o presteaza pe blog,pt.ca pana la urma ce faceti e o arta,nu?                                               

Dobos rapid


Un dobos facut pe fuga,imi pare rau ca nu am pus o sectiune dar n-am reusit ca l-au mancat prea repede.


INGREDIENTE:6oua,un praf de copt,18lg.de zahar,6lg.de apa,6lg.de faina


CREMA:200gr.de zahar,4lg.de apa,2lg.de cacao,1ou,1margarina si jumatate 

Se bat albusurile pana stau batz,se adauga galbenusurile(in care am diluat praful de copt)tot cate unul si o lingura de apa,pana incorporam toate galbenusurile si cele 6lg.de apa,mixand in continuare,apoi se adauga faina,si se amesteca incet de sus in jos,sa nu se lase spuma.Se unge o tava(25/30) cu unt(ulei)si se pune hartie de copt,se toarna compozitia in ea si se da la cuptorul incins dinainte.Se taie in trei sau in patru cat de subtire puteti sau se poate coace din compozitie cate 4 foi de blat pe fundul tavii

La crema se pune intr-o craticioara pe foc,zaharul,cu cacao si apa si se lasa sa fiarba,10 minute,tot invartind ,apoi se trage deoparte si se amesteca cu un ou intreg batut bine si se da la racit.Separat se mixeaza margarina si se toarna tot cate putin sirop,apoi se mixeaza,pana se incorporeaza tot siropul.Cu aceasta crema ungem foile de blat si ornam deasupra,se mai poate face glazura din zahar ars,eu am  mai pus  trei trandafiri si frunzulite  din ciocolata.

duminică, 5 septembrie 2010

Ciurighelele bunicii


Reteta este foarte veche, la noi in ardeal asa li se spune la tara, in alte parti poate se numesc altfel,gogosi sau pancove


INGREDIENTE:1kg.de faina,2lg-te de bicarbonat de sodiu,450gr.de iaurt sau sana,5lg.de zahar,un pic de sare,2oua,coaja de la o lamaie razuita,o lg.de margarina 4lg.de zahar pudra vanilat


Se cerne faina intr-un castron,se adauga zaharul,coaja de lamaie,ouale,margarina topita putin,sarea si iaurtul in care am amestecat bicarbonatul si le framantam toate laolalta,daca e prea tare mai adaugam iaurt,daca e prea moale punem faina,cat sa iasa un aluat pufos.Se prajesc in mai mult ulei ca sa poata creste.La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.Sunt foarte bune si rezista mai multe zile,din ingredientele de mai sus iese un castron mare,mare