sâmbătă, 30 aprilie 2011

Floricele din morcov ,sfecla si mar

Un premiu realizat de mine pentru toti vizitatorii blogului meu,oferit cu toata dragostea
                                                                        

Premii

Stiu ca e cu efect intarziat dar am primit cateva premii minunate de la Surac si dulcica mea Pansy si nu am avut timp sa le postez,era pacat nu? ma bucur,ca s-au gandit la umila mea persoana:-)))),iar Surac le-a realizat chiar cu manutele lui indemanatice
           iar acestea haioase sunt de la Pansy
le multumesc la amandoi                                                                                                                                                       

vineri, 29 aprilie 2011

Pastele 2011

                                                            Hristos a inviat!
                                                          ouale vopsite intre flori de liliac
In noaptea instelata privesti la flacarile ce palpaie,auzi glasurile cantand"Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand..."si simti cum sufletul ti se elibereaza ,de grijile cele pamantesti,lumina Domnului se pogoara asupra ta si-ti ofera impacarea cu tine insuti,linistea de care ai atata nevoie,simti ca esti protejat  si ca Mantuitorul nu s-a sacrificat in van,pentru noi  el ne-a scos din robia pacatului stramosesc si ne-a deschis drumul spre rai spre eternitate,deci haideti sa ciocnim un ou si sa spunem Hristos a inviat! adevarat a inviat!
Pentru mine Pastele,e sarbatoarea sfanta unde toata familia cu mic cu mare se duce la biserica,la miezul noptii,se aduc acasa pastele si lumina sfanta  ,apoi dimineata,ca sa pastrez traditia ,intr-un lighenel se pune apa, un ou rosu,o urzica si un banut                            
                                                                          
                                                                          
cu apa aceasta se spala fata ,ca sa fi rumen, ca oul rosu,aspru ca urzica si sa ai prosperitate,apoi se iau pastele zicand unul altuia Hristos a inviat! adevarat a inviat! de trei ori,se ciocnesc ouale,apoi se servesc bunatatile pe care fiecare crestin le-a pregatit .eu am facut piftie de porc,chiftele,snitele,drob

                                                                           
pui la cuptor cu cartofi, ciorbita iar ca desert,islere si prajitura Cusma de cazac
 imi pare rau ca n-am facut si cu celelalte poze,am fost putin bolnavioara si nu m-am putut bucura pe deplin de Paste :-((((,dar sa mai fac si poze noroc cu fetita ca si-o mai adus aminte                                                                                   

vineri, 22 aprilie 2011

Topaluta cu kaizer , carnati de casa si mamaliguta

INGREDIENTE:150gr kaizer de casa,2 bucati de carnat de casa,1lg faina de grau,4lg bulion de casa,6lg zeama de mamaliga,piper, sare,4lg lapte,frunze de patrunjel,200gr faina de malai 

Se pune la prajit carnatul taiat feliute mai groase,apoi kaizerul taiat bucatele,se aduga codimentele ,se pune faina de grau,bulionul,laptele si se amesteca repede sa nu faca cocoloase ,punem putina apa apoi cele 6 lg de zamuta de pe mamaliguta.Separat se pune pe foc,apa intr-o cratita,punem o lingurita de sare si cand clocoteste,adaugam faina de malai in ploaie,invartim energic ,luam repede cele 6 lg de zamuta si le adaugam la topaluta,cum am spus mai inainte,restul ramane in cratita si se fierbe,pana se ingroasa ,neuitand sa invartim foarte repede sa nu se prinda de fundul cartitei

E mai gustoasa cu zeama de mamaliguta decat cu faina de grau,are un gust mai dulce,o bunatate de reteta pe care o am de la mama(soacra mea),daca citesc nepotii plecati in toate colturile pamatului,sigur o sa-si aduca aminte de bunicuta cum le pregatea cu atata drag ,aceasta topaluta,sunt sigura ca n-au uitat,chiar daca anii au trecut ,iar acum sunt oameni in toata firea,fiecare la casa lui,copilaria nu se uita, ramane intiparita ,undeva in adancul sufletului

miercuri, 20 aprilie 2011

Macaroane cu varza de post

O reteta foarte,foarte simpla la indemana orcui .

INGREDIENTE:500gr macaroane,3lg ulei,o varza murata sau proaspata mai mica,putin piper,boia,cimbru,sare,2lg bulion de casa 

Se pun macaroanele la fiert in apa cu sare si putin ulei(ca sa nu se lipeasca),apoi se strecoara si se limpezesc sub jet de apa rece.Separat varza se taie fideluta,si se pune pe foc, la calit in ulei,cateva minute,cat sa se inmoaie,adaugam si  bulionul,apoi o lasam sa fiarba putin si punem codimentele dupa gustul fiecaruia

duminică, 17 aprilie 2011

Tort Rafaello 2 de ziua mea

Pentru ca azi am schimbat prefixul anilor,am facut un tortulet simplu si gustos,spun asta deoarece a fost foarte apreciat de musafirii mei,am sa postez reteta maine
INGREDIENTE:
BLAT: 3oua,9 lg zahar,un pic de sare,1 praf de copt,3 lg faina 

CREMA: 700ml frisca,1 plic de tortgelle rosu(gelatina rosie)100gr capsuni pasate 

GLAZURA: o foaie de napolitana sfarmata,100gr cocos.100gr zahar pudra,200gr margarina,200gr lapte praf 
Se face un blat normal,ce se insiropeaza cu o esenta de migdale+2lg zahar.Frisca se mixeaza ,separat se pune tortgelle-ul pe foc impreuna cu 4lg zahar si 150ml apa,si se lasa putin pana se topeste gelatina,se pune pireul de capsuni,atentie!!! sa nu fiarba,se lasa sa se raceasca ,apoi se toarna peste  frisca si se mai mixeaza putin Blatul il asezam in forma cu inel punem hartie de copt pe interior,si apoi turnam crema,niveland frumos,se da la frigider 2 ore,apoi se pune glazura.Dupa ce a stat la frigider se scoate forma detasabila si se desprinde hartia de copt de pe laterale
La compozitia de Rafaello,se pune foaia de napolitana,separat se mixeaza,margarina cu zaharul,apoi o amestecam cu napolitana,adaugam laptele praf,cocosul si framantam bine,din aceasta compozitie oprim  cam 3 linguri,pentru bilutele de ornament de deasupra,pe cealalta o asezam peste crema  Decorul e facut din pasta de zahar si pasta de lapte praf:doi trandafiri,o panseluta si o floricica

vineri, 15 aprilie 2011

Chiftelute marinate cu orez


                                                                           
                                                                             
                                                      
INGREDIENTE:
Pentru orez :200gr orez,putin piper,boia,vegeta,sare,2lg ulei

Pentru chiftelute :300gr carne de vita si de porc,1 ou,usturoi,putin piper,boia,sare,pesmet sau doua feliute de paine

Pentru sos:o frunzulita de dafin,o lingurita de miere,3lg ulei de masline pt prajit,1lg faina,o rosie sau 1pahar de bulion de casa ,usturoi

Se amesteca,carnea cu oul ,codimentele si pesmetul apoi se umezesc mainile si se fac chiftele rotunde mai mari si se taseaza sa fie ca la cheeseburger,pe care le prajim in ulei  
La sos se pune uleiul,intr-o cratita pe foc ,apoi se adauga faina,putin usturoi pasat, rosia decojita si pasata,mierea,foaia de dafin,sare si se completeaza cu putina apa sa iasa un sosulet mai grosut,acesta se pune peste chiftelute 
Orezul se fierbe se strecoara si apoi se limpezeste, se amesteca cu codimentele si uleiul pe foc foarte putin,cat sa-si ia gust si sa nu se lipeasca,boabele intre ele

luni, 11 aprilie 2011

Prajitura Loici(Lajcsi)

Mi-am  amintit de o alta prajitura,mai veche pe care n-am facuto de mult,imi pare rau daca Loici se scrie altfel in ungureste da eu asa am denumirea scrisa in caietul de retete,e o prajitura usor de reprodus,simpla si foarte buna.
INGREDIENTE:
 Foi: 2oua,600gr faina,150gr zahar,2lg untura,aproximativ 100ml lapte caldut,2lingurite de bicarbonat de sodiu,1lingurita de Hellas,2 lg cacao,coaja de la o lamaie

Crema: 2margarine,4lg faina,500ml lapte,o esenta de vanilie,2lg nuca de cocos,200gr zahar pudra,1ou 
Glazura;100ml frisca lichida,150gr ciocolata amaruie sau cu lapte

Se amesteca ouale cu zaharul si cacao, cu telul apoi se adauga faina ,untura,coaja razuita de lamaie,bicarbonatul stins cu Hellas sau cu o lingurita de otet si laptele caldut,pe urma incepem sa framantam daca-i prea tare aluatul mai adaugam lapte daca-i prea moale mai punem putina faina,cat sa iasa o coca buna de intins.Se taie in patru si se inting patru foi pe dosul tavii(25/35cm).La crema se mixeaza margarina cu zaharul apoi se adauga ingrosala de lapte(se pune laptele la fiert apoi separat amestecam faina cu esenta,nuca de cocos,oul si 100ml lapte,aceasta se pune in laptele ce clocoteste,si se lasa sa mai dea cateva clocote,dupa care se pune la rece)Foile se ung una cate una cu crema aceasta Deasupra se pune glazura de ciocolata,La glazura se pune frisca pe foc sa se incalzeasca,atentie sa nu fiarba si adaugam ciocolata menaj,rupta bucatele,amestecam bine ,daca-i prea moale o dam la frigider putin,daca-i prea tare mai adugam frisca.In reteta mea una dintre creme e roz iar alta e verde ,o puteti face si asa,eu am optat pt cea alba.intre timp ,am aflat cum se scrie Lajcsi :-)))))

joi, 7 aprilie 2011

Tocanita de cartofi cu mazare si ciuperci de post

INGREDIENTE:5 cartofi,300gr hiribe(ciuperci),150gr mazare verde,2 lg ardei rosu  tocat,o ceapa,putin piper,boia,oregano,sare,3lg ulei de masline,pt prajit,4lg bulion de casa 

Se taie hiribele bucatele si se calesc in ulei,apoi adaugam ceapa taiata julien,o calim putin si pe aceasta,adaugam mazarea,ardeiul ,bulionul,codimentele si lasam la fiert.Separat se pun cartofii si se fierb in coaja,20 minute,dupa care se curata si se taie felii mai groase,apoi se adauga peste compozitia de hiribe si se mai lasa cateva clocote,invartind incet sa nu se sfarme cartofii.E o mancarica ,foarte gustoasa si hranitoare

miercuri, 6 aprilie 2011

Sarmalute cu ciuperci de post

Hai sa mai pregatim ceva de post,ca pentru multi dintre noi care suntem "carnivori" e cam greu cu regimul,dar oricum suntem in criza si mancam ce mai gasim prin frigider,daca nu cumva flutura vantul si prin acesta :-)))  

INGREDIENTE:300gr ciuperci,o ceapa mare,1 morcov,5lg ulei,2 lingurite ardei rosu tocat marunt,150 gr orez,2lg bulion,un varf de piper,boia,marar,cimbru,sare

Se pune uleiul pe foc,se adauga ceapa taiata marunt se caleste putin,apoi ardeiul,morcovul razuit marunt,se calesc si acestea,apoi punem ciupercile,eu am pus hiribe,taiate marunt,orezul,codimentele,bulionul si sarea,se amesteca bine si se iau de pe foc.Separat se scoate o varza murata de la butoi(se poate si cu varza proaspata),apoi se separa frunzele ,li se taie nervurile si se pune la desarat Luam cate o frunza ,daca e prea mare,o taiem in doua,asezam o lingura de compozitie si rulam apoi introducem capetele inauntrul frunzei rulate,procedam la fel pana terminam compozitia.Dupa ce le-am asezat una langa alta,adaugam apa si 100ml bulion si le dam la fiert la foc mic,pt a nu se desface.Va garantez ca-s la fel de bune ca si cu carne,poate chiar mai gustoase

duminică, 3 aprilie 2011

Prajitura Noapte Venetiana


INGREDIENTE:
Blat1:6albusuri,6lg zahar,100gr nuca de cocos,3lg faina,1 praf de copt 

Blat2: 4oua ,4lg faina,4lg zahar,2lg cacao,1 praf de copt 

Crema: 6 galbenusuri,150gr zahar,5lg lapte,200gr unt,1 esenta vanilie,200ml frisca 

Glazura: 150gr ciocolata,100ml frisca 

Se bat albusurile cu putina sare si cu cele 6 lg de zahar,pana stau batz,apoi se pune nuca de cocos,faina si praful de copt,amestecand usor de sus in jos sa nu se lase spuma,se pune intr-o tava de 25/30 cm hartie de copt si se toarna compozitia,apoi deasupra se toarna blatul 2(albusurile se bat impreuna cu zaharul si un pic de sare,pana stau batz apoi se adauga galbenusurile,iar se mixeaza,apoi cacao,mixam si la sfarsit faina si praful de copt,amestecand usor de sus in jos) Se dau la cuptorul incalzit dinainte,compozitiile nu se amesteca
La crema,se freaca bine margarina ,separat galbenusurile ,zaharul si laptele,se pun pe baie de abur,pana se face un sirop mai grosut,apoi dupa racire se amesteca cu aceasta.  Peste blaturile racite se intande crema,mie mi se pare prea putina crema si o imbunatatesc putin prajitura,punand si un strat de frisca(200 de ml),apoi punem glazura de ciocolata dupa imaginatia fiecaruia
La glazura punem frisca si ciocolata bucatele si o lasam pe foc pana se topeste ciocolata,atentie!!!sa nu fiarba,
Eu am aranjat glazura sub forma de grilaj si in spatiile formate am presarat nuca de cocos colorata 
Pot sa va asigur ca e o prajitura rafinata.

vineri, 1 aprilie 2011

Cei mai gustosi dovlecei

Am fost in oras si un dovlecel mi-a facut cu ochiul , nu am rezistat sa nu-l cumpar si bine am facut , ca-mi era dor de gustul lui dulceag.L-am spalat bine si pentru ca a fost foarte crud,nu a trebuit curatat,l-am taiat cu aparatul de feliat in felii subtirele si le-am dat prin faina ,ou batut cu codimente ,iar faina si le-am pus la rumenit in baie de ulei,apoi se scot pe servetele absorbante,e o delicateta va asigur.Eu i las putin sa se inmoaie apoi asez o baghetica de branza telemea si rulez,prinzandu-i intr-o scobitoare.