skip to main |
skip to sidebar
De sarbatoarea sfanta a Rusaliilor,sa ne umplem sufletele de Duhul Sfant ,cum au facut Apostolii si chiar daca n-om deveni preaintelepti ca ei,sa fim cu mintea "luminata" si mai aproape de Domnul,iar graul sfintit, pe care l-am adus de la biserica si l-am pus deasupra usii , sa ne pazeasca de rele casa si pe toata familia . M-am gandit la o prajitura mai deosebita,sa fac cu aceasta ocazie
INGREDIENTE:
Blaturi:8oua,8lg apa ,12lg de zahar,10lg de faina,8lg de alune macinate,doua pliculete praf de copt
Crema: 500ml lapte,50gr amidon,200gr zahar pudra,3 galbenusuri,1margarina
Caramel: 300gr zahar
Spuma:3 albusuri,150grzahar
Decor :ciocolata razuita
Ingredientele de blat se impart in doua si se fac doua blaturi.Se mixeaza albusurile cu zaharul si un pic de sare,pana stau batz,apoi se adauga o lg de apa si un galbenus,mixam,iar una de apa iar un galbenus,pana le punem pe toate,apoi adaugam praful de copt,pe care-l stigem cu putin Helas sau otet,alunele si faina si amestecam incet de sus in jos ,ca sa nu se lase spuma.Se incinge cuptorul si intr-o tava de 25/30cm,se unge cu ulei si se pune hartie de copt se toarna primul blat si se da la cuptor cam 30min.La fel se procedeaza si cu al doilea blat.
La crema se pune 400ml de lapte la fiert apoi separat se amesteca amidonul cu galbenusurile si restul de lapte,se toarna peste laptele fiert si se invarteste repede sa nu faca cocoloase,apoi se da cateva clocote sa se ingroase ca o smantana si se da la rece.Separat ,margarina se freaca cu zaharul,apoi se pune tot cate o lg de ingrosala si se mixeaza,va iesi o crema pufoasa
La caramel se pune zaharul la foc sa se caramelizeze,atentie!!! nu foarte tare ca se amaraste si se toarna peste amandoua blaturile repede ca se intareste si se lasa la racit.
La spuma,se pune pe abur un lighean ,in care punem albusurile cu zaharul si mixam pana devin albe si se ingroasa compozitia
Se pune primul blat cu caramelul in sus,apoi se intinde jumatate din crema,se aseaza al doilea blat cu caramelul in jos,se intinde crema ramasa, deasupra se pune spuma si se razuieste ciocolata Atentie!!!!nu folositi bicarbonat de sodiu ,in blat ,ci praf de copt,caci da un gust amar.Si sa nu uit e de preferat sa se tina o noapte la frigider ,pentru a se topi caramelul,ca altfel riscati sa va spargeti vreo maseluta si cum dentistul e cam costisitor,un piculet de rabdare nu strica.
INGREDIENTE: leurda,250gr cas de oaie,50gr unt,un galbenus de ou si sare
Leurda se fierbe cu sare,se strecoara foarte bine,sa nu mai contina lichid,fiindca iese prea moale, apoi se paseaza.Se intinde o foaie de folie strech ,apoi se aseaza pasta de leurda sub forma dreptunghiulara si deasupra se pune branzica,sub forma unui baton,apoi se ruleaza cu ajutorul foliei,se da la rece si se taie dupa preferinta fiecaruia,indepartand folia.La compozitia de branza se freaca branza cu untul,apoi adaugam oul si sarea.Aceste rulouri se pot face si cu spanac,ies la fel de bune.
Cand taiati rulourile folositi un cutit bine ascutit
INGREDIENTE:500gr faina.1ou,300ml lapte caldut,1lg zahar,putina sare,o lingurita chimen,20gr drojdie proaspata,200gr jumari,3lg de margarina sau 100gr untura
Se amesteca drojdia cu zaharul si cu putin lapte si se lasa sa creasca ,cam 20min,apoi punem restul de lapte,sare, chimenul si faina amestecand putin si se mai lasa 30min.Tocam jumarutele,amestecam cu untura si dupa ce intindem din aluatul dospit o foaie mai grosuta,pe care o ungem cu un sfert din compozitia de jumarute,o impaturam in patru ,de la stanga la dreapta si de sus in jos,lasam la rece 15 min apoi iar o intindem, o ungem , o impaturam si o dam la rece,repetam de patru ori operatia aceasta.La sfarsit dupa ce am intins foaia ,taiem cu un paharel sau o forma,rotite,le ungem cu galbenus de ou si le coacem la cuptor pe hatie de copt.Pare o operatie grea,dar nu-i asa,prima data daca le faci si-ti ies nu te mai dezlipesti de ele ,calde sunt o bunatate,ti se topesc in gura