marți, 27 septembrie 2011

Prajitura Acoperis

INGREDIENTE:
Foi: 250 gr zahar,3 lg de miere,8 lg de lapte,2 oua,o lg de untura,600 gr faina,1 praf de copt,2 lg cacao 

Crema: 400 gr de margarina,2 pachete budinca de vanilie,3 lg de faina,750ml lapte,250 gr zahar pudra 

Glazura:150 gr de ciocolata neagra,100 ml frisca   

 La foi,se amesteca toate ingredientele,in afara de faina,pe foc,pana se topeste zaharul,apoi se lasa la racit si se adauga faina,se framanta bine,daca-i prea moale se mai pune faina,daca-i prea tare se pune lapte.Se imparte aluatul in trei,se fac doua foi patrate de 24/24(atat e tava mea),iar una se pune deoparte.Cele doua foi patrate se taie in trei,fiecare ,adica  8 cm de trei ori,vor iesi 6 dreptunghiuri.Din a treia foaie se fac 12 baghete subtiri cu lungimea de 24 cm 

La crema se amesteca budincile cu faina si 3 lg de zahar si se fierb impreuna cu laptele pana se ingroasa,apoi se da la rece si se adauga la margarina pe care-am mixat-o cu restul de zahar ramas Se aseaza unul din dreptunghiri,se pune crema,apoi se aranjeaza trei bastonase pe lungime deasupra,cu distanta intre ele,iar crema,apoi doua bastonase, crema si ultimul bastonas(cerculetele din poza sunt bastonasele),celelalte doua dreptunghiuri se aseaza ca un acoperis,unidu-le in partea de sus,la fel se procedeaza si cu celelalte trei dreptunghiri,vor iesi doua cabanute. 

La glazura ,se pune pe foc frisca lichida cu ciocolata,rupta bucatele si se amesteca pana se topeste aceasta Atentie!!!sa nu fiarba.apoi se toarna incet peste cabanute si se niveleaza

Pare complicata dar nu -i asa si merita sa o incercati ca-i foarte buna

miercuri, 21 septembrie 2011

Tort Crin imperial




Am avut o comanda pentru un tort simplu ,dar cum un tort pentru mine ,e o provocare,n-am rezistat tentatiei ,de a realiza ceva mai special,oricum era ziua sotiei,cunostintei mele,nu putea sa fie unul  simplut,nu? asa ca ,a iesit ce  se vede sper sa va placa,reteta maine.

joi, 15 septembrie 2011

Pizza cu cascaval si salam Cristim







Trebuie sa recunosc,ca pizza aceasta nu e facuta de mine ,ci de fetita mea,i se vad manutele ,cum aranjeaza si dichiseste ea pizza,e una din preferatele ei
 INGREDIENTE:
Foaie: 1 ou,un praf de sare,o lingurita de zahar,lapte,faina si drojdie 

Umplutura: 18 feliute de salam de vara de uscat de la Cristim,7 feliute de ardei rosu,cascaval 

Sucul de rosii: 2 lg ketchup + 5 lg de bulion de casa,o jumatate de lingurita de oregano,o jumatate de ienibahar,piper,sare,

Se pune drojdia,cu zaharul si laptele caldut la crescut,apoi se pune peste faina si se framanta,dupa care se intinde o foaie rotunda si subtire.Aceasta foaie o asezam intr-o tava rotunda,in care am pus hartie de copt,se unge cu sucul de rosii,apoi se aranjeaza feliutele de salam,cele de ardei,se rade cascavalul si la sfarsit se mai pun cateva linguri de suc de rosii,dupa care se da la cuptor si se consuma cat este calda,ca-i mai gustoasa Imi pare rau ,ea pune ingredientele "la ochi"nu le masoara,data viitoare o sa le masor exact

Oua haioase umplute

 Daca vreti sa deschideti apetitul copilului,va dau o idee de oua umlute cu pateu,parca-s mai bune daca le pui papioane si un smile :-)))
Se fierb 2 oua,se curata si se taie in doua pe lungime,se scot galbenusurile si se dau deoparte.O cutie de pateu de ficat(200gr.) se amesteca cu galbenusurile,putina sare,piper,vegeta si cu o lingurita se umple fiecare jumatate de ou si se aseaza pe un platou cu umlutura in jos,la fel procedam cu toate cele 4 jumatati.Separat se face o maioneza dintr-un galbenus de ou fiert si unul crud,o lingurita mica de mustar,toate acestea se mixeaza bine punand putin cate putin 150 ml.ulei.Peste jumatatile de ou se pune maioneza ,fara a le acoperi,se orneaza dupa preferinta fiecaruia,eu am folosit ardei rosu si castravete.

marți, 13 septembrie 2011

Melcisori cu nuca de cocos

INGREDIENTE:
Aluat:250ml de lapte,2 oua,75 de gr margarina,800gr de faina,125 de gr zahar,un praf de sare,30 gr de drojdie 

Umplutura: 250 gr de zahar pudra,100gr de margarina(unt),3 lg de cocos,o esenta de vanilie 

Drodia,se freaca cu putin zahar faina si lapte caldut apoi se lasa la crescut.,se amesteca,faina,ouale,zaharul,sarea, margarina moale si se pune maiaua deasupra.,daca-i prea moale mai punem faina,daca-i prea tare mai punem lapte,framantam bine pana nu se mai lipeste de maini.apoi se lasa la crescut acoperit,intr-un loc mai caldut.cam 45 de minute.Dupa ce-a crescut,il rasturnam pe masa si-l mai lasam 10 minute acoperit ,apoi intindem o foaie dreptunghiulara de 40/55 cm.Separat,amestecam margarina cu zaharul si esenta,apoi intindem aceasta crema peste foaie,o rulam si o taiem(impartim) in 12 bucati,pe care le asezam intr-o tava cu taietura in sus ,pe o hartie de copt.Le punem la distanta ,sa poata creste si le lasam  acoperite 30 min,apoi  le dam la cuptorul preincalzit dinainte 
mie mi-au intrat 9 bucati.Se coc la foc iute 10 min apoi la foc moderat.Umplutura mai poate fi cu nuca,branza,alune,stafide ,etc
Sotul meu nu prea mananca dulciuri,dar surpriza ,a mancat 3 bucati si-a spus ca-s deliciosi                                                                               

duminică, 11 septembrie 2011

Compot de piersici si prune


La compotul de piersici si prune ,se aseaza fructele in borcane,fiecare separat,apoi se adauga ,in fiecare borcan sterilizat, 5lg de zahar,un varf de cutit de conservant, si se completeaza cu apa,,se capseaza cu capacele cu filet fierbinti(care au fost tinute in apa clocotita pentru sterilizare).Se pun  borcanele in baie de apa si se fierb cam10 minute,cu atentie sa nu crape si sa se prea inmoaie fructele,apoi se aseaza borcanele cu gura in jos  si se agita putin sa se amestece bine zaharul ,sa nu ramana pe fund.De 20 de ani pun compoturile,asa si niciodata nu au facut mucegai.

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Zacusca de ciuperci

INGREDIENTE
Pentru o portie:  5kg gogosari rosii,4kg ceapa,2kg morcovi,800ml de ulei,3lg de sare neiodata,1litru de bulion,5kg de ciuperci champignon sau ghebe,putin piper,2foi de dafin,doua plicuri consevant

Se curata gogosarii si se toaca marunt cu robotul sau masina,apoi se pun la prajit in 300ml de ulei,pana observam ca se alege uleiul deasupra,la fel procedam si cu ceapa,nu o lasam prea mult ca se amarasteMorcovii se curata,se dau prin masina ,apoi i punem la prajit in 200ml de ulei,cat sa se inmoaie.Tocam si ciupercile ,dupa ce le spalam si le scurgem de apa,apoi se pun peste morcovi si se mai lasa la foc,sa fiarba impreuna Amestecam gogosarii cu ceapa,morcovii,ciupercile si punem si bulionul,dam cateva clocote,adaugam sarea,piperul si foile de dafin,dupa gustul fiecaruia,dizolvam conservantul in putina compozitie si il amestecam cu toate laolata,luam de pe foc si le punem in borcanele sterilizate dinainte.Ies cam 40 si ceva de borcane,de 375 ml.

Zacusca de vinete

INGREDIENTE:
 Pentru o portie: 5kg gogosari rosii,4kg ceapa,5kg vinete,1 litru de bulion,2kg de morcovi,sare,piper,2 foi de dafin,800ml ulei,2 plicuri de conservant

Se procedeaza la fel ca la zacusca de ciuperci ,dar in loc de ciuperci ,punem vinete,Vinetele se prajesc,pe plita,apoi se decojesc si se toaca marunt ,cu un tocator de lemn

vineri, 9 septembrie 2011

Prajitura cu branza din doua oua

INGREDIENTE:
TURNATA: 2 oua intregi,9lg de ulei,9lg de lapte,9lg de zahar,12lg de faina,1 praf de copt 

UMPLUTURA:500gr branza de vaca,3lg de stafide,3oua,1 fiola de vanilie ,2lg de gris

Se mixeaza ouale cu zaharul apoi se pune,cate o lingura de ulei,mixand in continuare,apoi laptele,iar la sfarsit faina si praful de copt stins cu o lingurita de otet,compozitia trebuie sa fie mai grosuta decat cea de clatite 

La umplutura,branza(sa nu fie zemoasa) se amesteca cu ouale,zaharul ,stafidele,grisul si vanilia 

Se toarna ,mai mult de jumatate din compozitia de tunata,apoi se pune umplutura si se toarna deasupra compozitia ramasa cat sa acoperim umplutura
Nu puteti sa va imaginati ,ce gust ,poate avea cand o scoti din cuptor si-am sa va spun un SECRET!!! daca vreti ca stafidele sa fie mai aromate ,se tin 30 min in rom