sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Prajitura Maria


INGREDIENTE:
Blat1:  6oua,6lg de apa,12lg de zahar,10lg de faina,2lg cacao,1 praf de copt

Blat2: 4albusuri,4lg de zahar,100gr de cocos,1 lg faina

Crema: 4oua,4galbenusuri,200gr de zahar,2lg cacao,1 margarina(unt)

La blatul 1 se mixeaza albusurile cu zaharul si putintica sare,pana stau batz,apoi se adauga o lg din galbenusuri (pe care le-am amestecat,cu praful de copt si o lg de otet si le-am lasat sa creasca putin pana am mixat albusurile),o lg de apa si se mixeaza,iar o lg din galbenusuri,una de apa,mixam si tot asa ,pana punem toate galbenusurile si apa,pe urma presaram cacao cu faina si amestecam incet de sus in jos sa se omogenizeze

La blatul 2 se mixeaza albusurile cu zaharul,pana stau batz,se presara,cocosul(am pus colorat)cu faina si se amesteca incet de sus in jos,pt omogenizare .

Se toarna blatul 1 intr-o tava,in care am pus hartie de copt si din loc in loc,punem cate o lg din blatul 2 cel de cocos,apoi dam la cuptorul incalzit dinainte

La crema se pun pe abur,galbenusurile,zaharul,cele 4 oua si cacao si le lasam ,amestecand,din cand in cand,sa se ingroase putin,apoi se da la rece,dupa care se toarna in margarina mixata dinainte,incet sa nu se taie Crema se intinde peste blatul racit,apoi se rade deasupra ciocolata neagra sau cu lapte,dupa preferinta

vineri, 25 noiembrie 2011

Pasta de zahar

Am sa va dau reteta de pasta ,pe care o folosesc eu,am promis ,ca o pun ,asa ca ma tin de cuvant,e preluata de la Lissa,sunt sigura ca sunt o sumedenie de alte retete,cum ar fi cea de la Viorica Dinu cu ulei de palmier(in loc de margarina),am vazut ca o foloseste si Elena(Me and You) sau cea cumparata,dar eu doar pe asta am incercat-o si daca mi-a iesit tot pe asta am folosit-o .

INGREDIENTE:1 lg de gelatina,5 lg de apa,1 lg de esenta de lamaie,2 lg de miere de salcam,o lingurita de margarina,aproximativ 700 gr zahar pudra
Se pun pe foc ,intr-o craticioara,pe abur,apa,esenta si gelatina,cat sa se topeasca granulele de gelatina(Atentie!!! sa nu fiarba)apoi se adauga,mierea si margarina,se amesteca energic,se ia de pe foc,se lasa la racit 2 minute si se toarna siropul peste 300 gr de zaharul pudra
incepem mixarea,pana se incorporeaza cele 300gr zahar si paletele se invart greoi


apoi restul de zahar se presara pe masa,se rastoarna compozitia de mai sus si se incepe framantatul si dai si lupta si lupta si dai:-)) ,pana ajunge la consistenta plastelinei si nu se mai lipeste de maini,daca mai trebuie(e prea moale)se mai adauga zahar,arata cam asa:
Mai nou folosesc zahar macinat cu rasnita,de mine in casa,doar ca-i mai adug 2 lg de amidon alimentar ,am observat ca cel din comert nu-i suficient de pudra si Atentie!!!vi se faramiteaza pasta si-o sa va intrebati ,unde ati gresit,asa cum am patit si eu la inceput,deci secretul e zaharul sa fie pudra,daca folositi Margaritar sau alta firma,mai dati-l odata prin rasnita.Trebuie sa respectati cantitatile ,daca vreti sa iasa bine si esenta de lamaie ,o folosesc sa-i taie putin din dulceata.Daca aveti intrebari,va raspund cu mare drag.

marți, 22 noiembrie 2011

Gogosari cu varza



                                                     
INGREDIENTE:1l de otet,250 gr de zahar,150gr de sare neiodata,8 kg de gogosari,8 ardei iuti,foi de dafin,boabe de mustar si piper,1 conservant,2 radacini de hrean;8 verze mai mici ,100gr de sare neiodata

Gogosarii se taie,in patru sau in sase depinde cat sunt de mari,li se scot semintele                                                                                                                                                                                                                                                                                  
                                                                                         
si se pune peste ei sarea,zaharul,otetul,apoi se lasa pana a doua zi in acesta saramura ,amestecand din cand in cand in ei.Separat varza se taie fideluta si se freaca ,foarte bine,cu 100 gr de sare,apoi se lasa la fel ca gogosarii pana a doua zi,punand o greutate peste ea.A doua zi se stoarce bine varza de zeama si se arunca,apoi se aseaza in borcan foi de dafin,boabe de mustar,boabe de piper, un strat din aceasta,unul de gogosari,hreanul taiat fideluta,2 ardei iuti in fiecare borcan,apoi iar varza, gogosari,hrean,presand bine,pana se umple borcanul,deasupra se face o punte din cotoarele de la cimbru si marar,sa tina umplutura dedesupt, apoi se toarna deasupra,zeama ce s-o format pe gogosari,rece(nu se fierbe!!!)si in care am diluat conservantul,dupa care se leaga cu celofan.Aceasta reteta se pune la rece,e foarte usor de preparat

luni, 21 noiembrie 2011

Ardei cu varza

INGREDIENTE:ardei rosii,varza alba,sare mare, neiodata,foi de dafin,boabe de mustar,piper boabe,hrean,conservant,otet,putin zahar,cimbru,marar

Se scot usor,coditele cu tot cu cotor si seminte,invartind cutitul circular pe langa codita,apoi se presara foarte putina sare inauntrul lor si lasam sa se inmoaie  cam 3 ore,cu gura in jos,intre timp tocam fideluta varza si o frecam,foarte bine cu sare din abundenta,apoi o lasam sa stea si aceasta in repaus tot 3 ore,dupa care umplem ardeii,separat facem o solutie din apa,otet ,sare,boabe de piper,conservant,zahar,o dam la fiert si o lasam sa se raceasca,o gustam sa vedem daca mai trebuie ceva.Punem pe fundul borcanului,boabe de mustar,foi de dafin,un strat de varza,apoi un rand de ardei,umpluti,iar un strat de varza ,hreanul taiat betisoare subtiri,iar ardei umpluti,pana umplem borcanul,iar hrean,deasupra aranjam,cotoarele de la marar si cimbru ca o punte sa tina ,dedesupt,umplutura din borcan,adaugam solutia racita si legam borcanele.

Reteta aceasta o am de la mama pun asa de 19 ani,ardeii cu varza,n-am pus cantitatile,pt ca depinde de voi cate borcane puneti,eu pun la ochi,m-am obisnuit de atatia ani

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Tort Juraasic Park

Tortul ,trebuia sa fie musai cu dinozauri,grea treaba,cand n-ai calculatorul la dispozitie,noroc cu un dinozarel de jucarie,asa am reusit sa improvizez ce se vede (cand fiica mea lucreaza la calculator,n-am acces la el :-((  ).Baietelul,pentru care a fost comanda,am aflat ca i-a pus intr-o cutiuta sa-i pastreze,mi se pare tare draguta chestia asta si lui ii place ,tare mult sa modeleze,ar trebui sa facem front comun ca eu nu-s foarte talentata la modelat :-)0.Blatul e din pandispan simplu,crema din frisca,Tort gelle rosu si iaurt de zmeura,iar decoratiunile din pasta de zahar

miercuri, 16 noiembrie 2011

Prajitura cu mere si scortisoara


Reteta ,cand o sa am timp,e prajiturica din doua oua,iese tare pufoasa,iar aroma de scortisoara,o face irezistibila,pentru cei ce adora,acest ingredient..Nici nu va pot povesti,ce miros imbietor,e in bucatarie in timp ce se coace

INGREDIENTE: 2 oua,18lg de zahar,18lg de lapte,14 lg de ulei,o lingurita de bicarbonat sau 1 praf de copt,aproximativ 30lg de faina ,1kg de mere,5lg de zahar,1/2 lingurita de scortisoara,2lg de ulei

Se bat bine cu telul zaharul cu ouale,apoi cu laptele,cu uleiul,pus cate putin si la sfarsit punem faina si praful de copt stis cu Hellas,compozitia trebuie sa fie mai grosuta ca cea de clatite.Se toarna trei sferturi din compozitie,in tava unsa cu ulei si in care am pus hartie de copt,se aseaza merele,apoi se toarna sfertul ramas.Cu merele se procedeaza astfel: se curata se razuiesc,se storc bine de zeama,apoi se dau la calit in ulei,se adauga zaharul si scortisoara si se da la rece.

duminică, 13 noiembrie 2011

Tort Poisenttia




Tortul a fost realizat pentru ziua unei prietene,e din blat de cacao(blatul de la prajitura Bucuresti),crema de ciocolata,sirop de migdale,glazura de ciocolata,iar decorurile din pasta de lapte praf ,am inlocuit-o pe cea de zahar pentru ca ,pe glazura se topesc decoratiunile din zahar,ideea am preluat-o de la Lilly`s cakes,i multumesc,poate ca nu-i asa de perfect ,ca al ei,dar m-am straduit,prietena mea ,a fost tare incantata.

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Tort mingea si stelistul



Eu nu sunt microbista,dar comanda era un tort ,ce sa reprezinte Steaua,asa ca m-am gandit la o minge si-un jucator,am vazut la cineva,pe blog,un model asemanator,asa ca am avut de unde ma inspira,mi-as fi dorit sa iasa si mai bine,dar nemultumitului ,i se ia darul,asa ca e binisor.Prietena mea ,a fost tare incantata,era pentru nepotelul ei,spunea ca jucatorul o sa-l pastreze,i-am spus sa-l lase pe sarbatorit sa-l manance ca-i fac inca unul daca vrea :-)) Tortul e din blat alb,crema de ciocolata,sirop de migdale,iar ornamentele din pasta de zahar

joi, 3 noiembrie 2011

Biscuiti cu scortisoara

INGREDIENTE:150gr zahar pudra,200gr de margarina,100gr de alune(nuci)macinate,600gr de faina,o jumatate de lingurita de scortisoara