duminică, 24 februarie 2013

Prajitura Carpati



                                                       
INGREDIENTE:
 Foi : 3 oua, 300ml lapte, 250gr zahar, 250ml ulei, 1lingurita amoniac, 1lingurita de otet, cam 1kg de faina

Crema: 9lg faina, 1,100 l lapte , 500gr zahar, o ceasca de apa , 300 gr margarina, optional 2 esente de rom

Glazura: 4lg frisca Viva, 100 gr ciocolata amaruie

La foi se bat ouale, cu zaharul, apoi se adauga uleiul ca la maioneza ,pe rand, se pune laptele, amoniacul stins cu otet si se adauga faina ,se framanta bine, pana se incorporeaza toata, daca-i prea moale mai adugam faina, iar daca-i prea tare punem lapte, sa iasa o coca potrivita de intins. Se portioneaza coca in 7 bucati si se intind ,pe dosul tavii.
 La crema se pune zaharul la caramelizat, se adauga cescuta de apa, se lasa sa fiarba, sa se topeasca bobitele de zahar, apoi se pune faina se invarte bine cu o lingura de lemn si se adauga laptele , se lasa pe foc pana se ingroasa ca o ciulama, se trage de pe foc si se pune margarina (cat este inca ferbinte ciulamaua), se amesteca bine sa se omogenizeze se lasa la racit si se pune peste prima foaie, apoi peste s doua , pana ajungem la a saptea , pe aceasta nu o ungem. Se pune o greutate deasupra peste prajitura, sa se preseze bine, eu am pus o cratita cu apa, cam 15 min, se da la frigider si a doua zi se taie in trei , pe lungime, rezultand 3 fasii( dreptunghiuri), acestea se taie la randul lor pe diagonala ,apoi se potrivesc partile curate fara crema ,se ung cu crema si se lipesc, sub forma de triunghi, imi cer scuze cele 4 poze de jos le-am luat de pe un site ca sa intelegi mai bine, ca eu n-am fost inspirata sa fac decat mai tarziu
                                                                             



   acestea sunt pozele mele dupa asamblare
  Se  pune frisca, pe foc , se adauga ciocolata si se lasa pana se topeste (sa nu fiarba) si se toarna peste triunghiuri, apoi se presara cocos din belsug                                                                                                                                                        

luni, 18 februarie 2013

Prajitura Macuita

E o reteta foarte usor de realizat
INGREDIENTE:

Blat : 7oua, 3lg apa, 1praf de copt, 15lg zahar, 8lg faina, 100gr mac, un pic de sare 

Crema: 2 budinci de frisca de la Dr Qetker, 250gr zahar, 800ml lapte, 250gr margarina(unt) 

Glazura: 50gr ciocolata amaruie razuita 

La blat se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu praful de copt si cu o lingurita de otet si se lasa la crescut , pana batem albusurile. separat albusurile , se mixeaza, impreuna cu zaharul si sarea, pana stau batz, apoi se adauga cele 3 lg de apa si galbenusurile, se mixeaza bine, pe urma adaugam faina si macul si amestecam incet de sus in jos cu o lg de lemn, sa nu se lase spuma, pana se incorporeaza , acestea. Se pune intr-o tava de 25/30cm , pe care-am uns-o cu ulei, hartie de copt si se toarna compozitia de mai sus , se niveleaza si se da la  cuptorul incalzit in prealabil. Se lasa la cuptor cam 30min, apoi se scoate, se lasa la racit si se taie in doua pe verticala

La crema se amesteca, budincile cu zaharul si 100ml de lapte. Separat restul de lapte(700ml)se pune la fiert si cand da in clocot, se adauga compozitia de budinci, se invarte repede , sa nu faca cocoloase si se lasa pana se ingroasa, cam 5min,, apoi se da la rece. Margarina se mixeaza bine, si  ciulamaua rezultata din budinci si lapte , racita, se adauga tot cate o lg ,se amesteca bine, iar o lg si se amesteca, pana se pun toate.
Se pune prima jumatate de blat ,se toarna jumatate din crema, nivelam ,asezam deasupra a doua jumatate de blat, turnam cealalata crema, nivelam si deasupra razuim ciocolata

joi, 14 februarie 2013

Tort cu Donald si Minnie



Un tort pentru un baietel de 3 anisori

duminică, 10 februarie 2013

Vanillkipferl ( cornulete mici si sfarmicioase)

INGREDIENTE:
Coca : 300gr faina, 50gr zahar, 200gr unt moale, 100gr alune, o jumatate canita de lapte, 2 esente de vanilie ,2 pliculete de zahar vanilat.

Se cerne faina, se adauga untul la temperatura camerei si se freaca bine intre palme, se amesteca zaharul vanilat si cel simplu cu laptele,apoi se adauga si acestea, punem esentele si alunele macinate , eu le-am prajit putin ,dau un gust mai placut cornuletelor si se framanta toate impreuna, nu foarte mult timp, ca nu mai ies pufoase apoi se intinde aluatul, se taie patratele mici si se ruleaza fiecare dintr-un colt spre celalalt,, sa iasa niste cornulete mici cat degetul mic de la mana, la sfarsit se pudreaza cu zahar pudra vanilat din belsug

duminică, 3 februarie 2013

Rulouri cu frisca


INGREDIENTE:
Aluat: 700gr faina,3lg smantana,3galbenusuri,1 lingurita de sare,1 lingurita de zahar, 2lg de otet, apa minerala cat cuprinde
Untura cu care ungem aluatul: 250gr faina, 600gr osanza de porc
Umplutura: frisca sau crema de oua de la cremes (o gasiti la mine pe blog la cremes frantuzesc)

Incepem prima data cu untura de uns:  se amesteca faina cu osanza, apoi aluatul rezultat se imparte in patru gramajoare. cu acestea vom unge aluatul de 4 ori, facand pauze de o jumatate de ora intre ele si punandu-l la rece in fiecare pauza,cate 15 min.

La aluat, din ingredientele de mai sus , framantam, sa iasa o coca, ca la placinte, o intindem sub forma de dreptunghi, luam o gramajoara de osanza amestecata cu faina si cu un cutit intindem pe toata suprafata dreptunghiului, apoi impaturim, aluatul in acelasi sens ca sa se deschida frumos ca o carte ,in mai multe straturi, cand se coace, adica stanga ,dreapta, dreapta stanga, sus, jos, jos ,sus, urmarind cu atentie, sensul in care impaturim, dupa fiecare pauza in care-l punem la frigider , il intindem, il ungem,il impaturam, facem pauza, tot asa de  4 ori Se lasa aluatul acoperit ,cu o folie, pana a doua zi ,pt ca iese mai pufos, dar se poate face si in ziua aceea, nu-i nici o problema, cand se intinde ,la grosimea de 3mm, se taie fasii de sus in jos, cu un cutit incalzit in foc, avand latimea de1cm,, se ia o fasie si se infasoara, incercand sa suprapuneti putin fasiile una peste alta, pe tuburile unse,special pt .rulouri (daca nu aveti se poate face din tulpina uscata de la malai sau o foaie de hartie A4 se indoaie pe lungime, in doua, se unge bine cu ulei si se ruleaza ca un cilindru , de grosimea degetului mare ,apoi se capseaza cu capsatorul capetele ce dau sa se desprinda, adica sus si jos) . Se aseaza rulourile, intr-o tava pe care eu o stropesc putin cu apa, foarte putin si se dau la cuptorul incins bine dinainte , sa fie mare temperatura ca ele sa se deschida frumos, sub forma de stratulete, apoi se poate reduce din temperatura cuptorului

                                                                            dupa coacere, se scot pe rand tubuletele, cat sunt fierbinti altfel riscati sa se rupa rulorile, se umple cu frisca,  se aseaza pe un platou si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.Par foarte greu de realizat, dar de fapt sunt asa de simple