miercuri, 15 ianuarie 2014

Prajitura fina de ciocolata


Ingrediente: 

Blat: 6 oua, 9lg de zahar, 3lg de apa, 1praf de copt, 7lg faina

Crema: 500ml frisca, 1budinca cu gust de ciocolata neagra de la Dr Qetker( aparuta mai recent), 4lg de zahar, 500ml lapte

Sirop: 200ml apa, 2esente rom, 5lg zahar

Glazura: 100ml frisca lichida, 100gr ciocolata  Stilla dolce amaruie, o lingurita de ulei

La blat se mixeaza, albusurile, cu zaharul si putina sare, apoi se adauga galbenusurile si apa, se mixeaza din nou, pe urma se pune faina, cacao si praful de copt, in ploaie si se amesteca de sus in jos ,incet,cu o lingura de lemn sa se incorporeze .Se pregateste o tava ,se unge cu ulei se pune pe fundul ei hartie de copt si se toarna compozitia de blat, apoi se da la cuptorul incins in prealabil

La crema se mixeaza frisca( se lasa putin mai moale, nu se mixeaza pana e teapana)  si se lasa deoparte. Separat se face budinca  astfel:  se pune la fiert  400ml lapte, apoi cacao, impreuna cu zaharul si 100ml lapte se amesteca laolalta si se toarna peste , lapte, cand acesta da in clocot, se lasa putin sa se ingroase si se ia de pe foc, dupa care o dam la rece 20min. .Aceasta budinca se pune peste frisca si se mixeaza putin, sa iasa o crema omogena, nu mixati prea mult ca se prea ingroasa  

La sirop se pune romul , peste zahar si se lasa 10 min( pentru a avea o aroma mai pronuntata), apoi se amesteca cu apa, pana se topeste 

La glazura se pune frisca lichida , pe foc si in ea adaugam ciocolata bucatele, amestecam pana la dizolvarea acesteia, apoi adaugam uleiul  (Atentie! sa nu fiarba) , daca-i prea moale, mai punem ciocolata, daca-i prea tare, mai punem frisca 

Taiem blatul in doua pe orizontala, insiropam , partea de jos si intindem crema( pastrand putina, pentru decor), asezam partea de sus de la blat, portionam in patratele egale, intindem glazura deasupra  si ornam dupa placul fiecaruia, eu am facut o floricica alungita si am aplicat  alune  

O prajitura foarte finuta.

duminică, 12 ianuarie 2014

Prajitura cu caramel si migdale


Ingrediente:

Blat:  4oua, 4lg de zahar pudra, 4lg faina, 1lg ulei,  coaja de la o lamaie

Caramelul cu migdale: 250gr zahar, 100gr margarina, 50ml frisca, 180 gr de migdale, o foaie de napolitana , 2 esente de migdale

Ganache de ciocolata: 200ciocolata neagra, 200ml frisca

 Decor: 100gr ciocolata lapte, 3lg lapte, 30gr de unt, ciocolata alba razuita

La blat se mixeaza albusurile cu zaharul si putina sare, pana stau batz, apoi se adauga galbenusurile, mixam ,apoi punem coaja rasa de la lamaie, faina in ploaie, amestecam de sus in jos incet si o turnam intr-o tava (22/36cm), in care-am pus hartie de copt si o dam la cuptorul incins in prealabil. Dupa coacere, o dam la rece, o taiem in doua, atentie! nu pe grosime ca la tort , ci cum ai taia o paine in doua.. Din foaia de napolitana, taiem dupa dimensiunea blatului. 

La caramel, punem zaharul pe foc, pana se inchide la culoare, sa nu fie prea inchis , ca se amaraste, luam de pe foc si adaugam frisca, cu grija ca face spume, apoi o punem inapoi pe foc si amestecam sa se dizolve, punem margarina, , lasam sa se ingroase putin si adaugam migdalele,  tragem de pe foc, lasam sa se raceasca si o turnam peste foaia de napolitana, dupa care acoperim cu a doua foaie de napolitana, presand usor.

 La ganache, punem frisca ,pe foc , cand e calduta, adaugam ciocolata rupta bucatele si o lasam pana se topeste aceasta,  atentie! nu trebuie sa fiarba.o dam la rece si apoi o mixam pana se ingroasa ca o crema. 

La glazura ,topim ciocolata rupta bucatele, pe abur, apoi adaugam laptele si untul si amestecam sa se omogenizeze

Intindem jumatate din crema de ganache pe unul dintre blaturi, punem foile de napolitana umplute, ungem cu cealalta  parte de crema ramasa si punem deasupra al doilea blat. Dam la frigider o ora,apoi o taiem patratele si o acoperim cu glazura de ciocolata, deasupra razuim ciocolata alba cu curatatorul de legume 

Desi pare greu de facut , nu e chiar asa , merita incercata, pentru ca e foarte buna, am luat-o de la Sara, caruia i multumesc. Migdalele luatile intregi si maruntitile prin masina, ca sunt mai aromate, cele la plic maruntite si-au cam pierdut aroma.

miercuri, 1 ianuarie 2014

Sarbatori 2013

Am facut de sarbatorile acestea : un tort de fructe
                                          friptura


                                         chiftelute , snitele si crochete de pui
                                          sarmalute cu varza murata si capatana de porc de la afumatura

                                          prajiturile Cuzma de cazac, Sarah Bernard, Raphaello cu cocos

                                          si covrigei cu cascaval si chimen

am mai facut piftie de porc, n-am scos inca pozele si peste tras in faina de malai cu ou si mujdei  si ciorba taraneasca